Met een economie in bloei, is de vraag naar technisch onderlegde specialisten weer enorm. Met een grote aanwas vanuit universiteiten en hoge scholen zijn er genoeg potentiële werknemers beschikbaar. Wel kan het lastig zijn om een technische baan te vinden die bij je aansluit.

 

Carrierescout.nl geeft je vijf tips bij deze zoektocht.

 

  1. Een CV zonder vragen

Maak een CV waarover geen vragen kunnen bestaan wat betreft je werkervaring, kennis en expertise. Een CV met enkel vorige werkgevers en de functienaam is niet voldoende. Probeer bij iedere functie die je vervult hebt kort aan te geven waaraan je hebt gewerkt en wat je hier hebt bereikt.

 

Ben je een starter, geef dan bij je educatie duidelijk aan welke vakken je hebt gevolgd, waar je scriptie of soortgelijk afstudeerwerk over ging en hoe dit is verlopen.

 

  1. Spreid je winkansen

De ene technische baan is de andere niet. Zelfs binnen een discipline kunnen er enorme verschillen zijn tussen branches. Probeer je kansen te spreiden door op verschillende functies te solliciteren, ook functies waar je op het eerste gezicht minder bij voelt.

 

Het is goed om te bedenken dat een sollicitatie niet wil zeggen dat je ergens moet gaan werken als de betreffende werkgever je graag wilt hebben. Een sollicitatiegesprek is nooit volledig eenrichtingsverkeer: ook jij moet een goed gevoel hebben bij het bedrijf.

 

Misschien merk je tijdens het gesprek dat je toch interesse hebt in deze specifieke branche.

 

  1. Lees je vooraf goed in

Ben je op gesprek voor een technische vacature gevraagd, probeer dan zoveel mogelijk informatie op te zoeken over het betreffende bedrijf en de branche waarin ze acteren. Natuurlijk is dit bij veel technische functies niet eenvoudig, omdat lang niet alle informatie openlijk beschikbaar is.

 

Probeer echter zoveel mogelijk te weten te komen als mogelijk via het internet en mensen uit je netwerk. Je toont hiermee interesse en expertise.

 

  1. Kijk verder dan je eigen vakgebied

De meeste werkgevers waarderen het als je interesse toont in en kennis hebt over vakgebieden die grenzen aan je eigen vakgebied. Ben je verantwoordelijk voor het ontwerp van machinerie, dan is het bijvoorbeeld goed om ook een basiskennis te hebben over de wijze waarop machinerie geprogrammeerd wordt.

 

Je zet jezelf op deze manier neer als iemand die een goed totaalbeeld kan vormen, wat altijd gewaardeerd wordt.

 

  1. Stel inhoudelijke vragen

Tijdens een gesprek is het goed om zelf ook inhoudelijke vragen te stellen. Toon interesse in het werkveld van het bedrijf en laat direct zien dat je expertise hebt: door inhoudelijk vragen te stellen zien ze waar je kennis ligt.

 

Stel de vragen overigens niet om het stellen, maar probeer vragen te stellen over zaken waar je daadwerkelijk meer over wilt weten.