Carrière maken, hogerop komen in een bedrijf, meer geld verdienen een status gevoel creëren dankzij je functie verkrijgen, dat is wat veel mensen ambiëren. Maar wanneer en hoe start je nou met carrière maken? Is dat wanneer je denkt ‘hé ik zoek werk’? Of begint dat al eerder op de middelbare school wanneer jij eigenlijk al bepaald welke richting je op zal gaan in je vervolg studie? Of zelfs nog eerder, op de basisschool wanneer er bepaald wordt wat voor een niveau jij aan zal kunnen op de middelbare school?

Hoe dan ook in deze blog rekening de start van je carrière vanaf het moment dat je de middelbare school verlaat en gaat starten met je vervolgopleiding. Je gaat eindelijk studeren aan een hogeschool of universiteit en maakt niet alleen vrienden maar ook connecties waar je de rest van je leven profijt van zult hebben. Hier kom jij namelijk jouw gelijkgestemden tegen. Mensen met dezelfde interesses en mensen die in dezelfde sector zullen gaan werken.

Voor velen is studeren intensief en hebben zij geen tijd om hiernaast nog extra curriculaire activiteiten te doen. Echter is je studententijd wel al het ideale moment om je te gaan onderscheiden van de massa. Dit kan je doen door actief lid te worden bij de studie- of studentenvereniging. Hier kan je commissies gaan vervullen die naast alle boekenkennis die je opdoet tijdens je studie ook bijdragen aan de praktijkervaring. Bovendien leer je weer nieuwe mensen kennen die goed zijn voor je netwerk.

Naast een studie- en studentenvereniging kan je ook nog op een andere manier bruikbare ervaringen opdoen om je cv al uit te breiden tijdens je studententijd. Een stage lopen bij een bedrijf levert pas echt de praktijkervaring op die je nodig hebt. Doordat een stagevergoeding een stuk lager is dan een normaal salaris, zijn veel bedrijven bereid tijd in jou te steken om je de kunsten van het vak te leren. Bovendien is het voor het desbetreffende bedrijf ook direct een investering, want wellicht ben jij wel van plan bij het bedrijf te blijven na je stage. Een stage is daarbij ook een stuk relevanter dan de bijbaantjes die je in de jaren tijdens je studententijd hebt gehad. De bijbaantjes die je hebt gehad zijn zeker een toevoeging voor je cv, maar bij een stage combineer je werk en studeren waardoor je simpelweg gewoon veel meer leert.

Wanneer je eenmaal verschillende commissies hebt gedaan bij je studievereniging, stage hebt gelopen, wellicht nog een master hebt gedaan, dan ben je ready om de arbeidsmarkt op te gaan. Tot nu toe heb je er alles aan gedaan om zoveel mogelijk extra’s te doen naast het gebruikelijke van het afronden van een studie. Nu start het proces van solliciteren en vervolgens fulltime werken. Als je carrière wilt maken zul je geen negen tot vijf mentaliteit moeten hebben. Sterker nog, 50, 60 uur per week werken, of nog meer is niet eens zo raar als je naar de top wilt. Hard werken, laten zien dat je altijd meer wilt en je connecties onderhouden is cruciaal om jezelf naar boven te werken. Ook al kan je misschien nog wel een paar functies klimmen binnen het bedrijf, soms is het goed om van werkgever te veranderen. Ervaring opdoen binnen verschillende organisaties zorgt ervoor dat je netwerk zich uitbreid en elk bedrijf werkt anders. Daardoor leer je op verschillende manieren te werken en te denken. Als je hoogopgeleid bent is kennis tenslotte wat jou waardevol maakt voor een bedrijf, dus als jij bij meerdere bedrijven kennis hebt opgedaan ben jij ontzettend waardevol.

Gedurende je studententijd is het dus belangrijk om jezelf al vroeg te onderscheiden van de rest door middel van curriculaire activiteiten zoals een stage. Vervolgens is een hardwerkende, doorzettersmentaliteit van belang om jezelf naar te top te werken. Echter moet je het wel maar kunnen en willen om zo’n groot deel van je tijd in te zetten voor je werk. Wanneer je werk vindt dat je leuk vindt en waar jij je passie in kwijt kan, dan zal dit je lukken!