In dit artikel gaan we het hebben over ergonomische toetsenborden. Maar eerst besteden we aandacht aan een juist werkhouding, omdat daar al veel te winnen is. Als je, zoals veel mensen, veel uren per dag achter je laptop of pc zit is, het verstandig om eens na te gaan of je wel gezond werkt. Voor je het weet krijg je namelijk klachten door een verkeerde houding. En je zal het met ons eens zijn dat je die beter voor kunt blijven. Je bent er immers niet zomaar vanaf.

Een gezonde houding

Om te beginnen stel je je stoel, tafel en monitor goed in. Je benen maken een rechte hoek als je zit. De armleuning van je stoel zit op dezelfde hoogte als de tafel. De bovenkant van de monitor bevindt zich op gelijke hoogte met je wenkbrauwen. Polsen en onderarmen mogen niet in een hoek ten opzichte van elkaar staan.

Gezond met een toetsenbord werken

Gezond werken met een toetsenbord houdt o.a. in dat je alle vingers gebruikt met typen, je je handen op ellebooghoogte hebt als je typt en je daarbij je polsen recht houdt. Geef je handen ook regelmatig rust, houd ze niet continu ‘in de aanslag’ boven je toetsenbord. En natuurlijk neem je regelmatig pauzes, toch?

Ergonomische toetsenborden

Dan gaan we het nu hebben over drie typen ergonomische toetsenborden: die met een normale lay-out, die waarbij de lay-out enigszins is aangepast en tot slot die met een compleet nieuwe lay-out.

Normale lay-out

Sommige ergonomische toetsenborden hebben weliswaar een afwijkende vorm maar eenzelfde indeling als normale toetsenborden. Hier hoef je dus alleen te wennen aan een andere houding als je typt, verder blijft alles hetzelfde.

Deels afwijkende lay-out

Bij deze toetsenborden zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd in de lay-out. De lettertoetsen zitten bijvoorbeeld nog op dezelfde plek maar veel andere toetsen hebben een nieuwe plaats op het toetsenbord gekregen. Even wennen dus. Sommige merken richten zich daarbij ook op mensen die een beperking hebben, en introduceren speciale toetsenborden voor rechts- en linkshandigen.

Nieuwe lay-out

Voor het in productie brengen van dit soort ergonomische toetsenborden hebben de ontwerpers nagedacht over hoe je een toetsenbord nu eigenlijk gebruikt. Resultaat is dat heel veel toetsen op een andere plek zitten. Om een voorbeeld te noemen: de meest gebruikte letters zijn gegroepeerd, en alle klinkers zitten naast elkaar. Toetsenborden met een Dvorak-indeling zijn op die manier ingericht. Je begrijpt het: je moet bijna opnieuw leren typen. Mocht je willen weten hoe dit werkt: je kunt deze indeling ook instellen op een gewoon toetsenbord. Het verwarrende is dan uiteraard wel dat de Qwerty-indeling op je toetsen gedrukt staat.  Feit is dat je, volgens deskundigen, met deze toetsenbordindeling de kans op klachten enorm verkleint.

Bron: Vergaderruimtevinden.nl